Вибране

Що таке спецодяг та навіщо він потрібен?

Спецодяг – спеціальний одяг, призначений для захисту робітника від шкідливих та інших впливів навколишнього робочого середовища. Найчастіше спецодяг виробляється для людей, які працюють на підприємствах – харчових, виробничих тощо. Спецодяг повинен мати відповідні показники для певного типу роботи. Для працівників підприємств зазвичай замовляють спецодяг оптом, щоб дотримуватись єдиного “дрес-коду”.

Які характеристики повинен мати спецодяг?

  • Зручність та легка вага (одяг спроектований таким чином, щоб працювати в ньому легко та комфортно).
  • Акуратний та сучасний вигляд (такий спецодяг дозволяє підкреслити важливість кожного працівника, надає йому презентабельного вигляду та дає можливість використовувати такий одяг не лише у виробництві, а й у побуті).
  • Безпека (спецодяг надійно захищає працівника від контакту зі шкідливими та небезпечними речовинами).
  • Компактність і незмінність (такий одяг зручно зберігати).
  • Міцність та простота у догляді.
  • Терморегуляція.

Інтернет-магазин 7 ALLMARKET пропонує підібрати спецодяг за потрібними характеристикам онлайн.

Функції спецодягу кухарів: як одягатися на професійній кухні

Кухарська уніформа виконує набагато більше функцій, ніж просто одяг, який ви повинні носити на роботу. Кожна частина спецодягу відіграє певну роль у захисті від повсякденних кухонних небезпек. Типова уніформа кухаря – це куртка кухаря, штани, ковпак, фартух, гарне неслизьке взуття та іноді рушник для рук. 

Розглянемо, навіщо призначена кожна частина кухарської форми. Ви можете бути здивовані, дізнавшись, що це не просто модно – кожен предмет одягу виконує певну функцію.

  • Кухарський піджак або кітель

Найбільш важливими факторами кітеля є його матеріал, вага, стиль та колір. Деякі люди віддають перевагу матеріалу зі 100% бавовни через його повітропроникність, тоді як інші із задоволенням придбають суміш. Традиційний і практичний стиль – це двобортний піджак з довгими рукавами, який максимально захистить від нещасних випадків. Білий колір є найбільш формальним і традиційним, але для деяких закладів їхній офіційний одяг буде чорного або будь-якого іншого кольору, який їм подобається.

  • Ковпак

Найбільш впізнаваною частиною уніформи кухаря є кухарський капелюх — класичний французький кулінарний капелюх або «toque blanche» дослівно перекладається як «білий капелюх». Хоча вони бувають різних форм і розмірів, більшість із них високі та складчасті. Вони служать для того, щоб волосся та піт не потрапляло на їжу.

  • Штани 

Штани шеф-кухаря часто мішкуваті з еластичними поясами та незвичайними візерунками, і вони абсолютно необхідні для захисту впродовж дня. Незважаючи на жарку температуру на кухні, довгі штани покликані захистити ноги від розливів, бризок і опіків. Мішкувата форма штанів запобігає контакту гарячої їжі та рідини зі шкірою. 

  • Фартух

Оскільки спека є постійним фактором та небезпекою на кухні, все призначене для того, щоб допомогти кухарю бути у максимальній безпеці. Напівфартух захистить від пролитої рідини на нижню частину тіла, а повний фартух захистить від усього. Деякі фартухи навіть мають кишені, для того, щоб покласти рушник, ручку або щось ще, що може знадобитися. 

  • Боковий рушник

Цей рушник призначений для захоплення гарячих сковорідок, тарілок чи будь-якого обладнання на льоту. Без нього кухар не тільки більш схильний до опіку, але і, якщо постійно шукатимете ганчірку, ризикує зіпсувати страву, не зумівши досить швидко зняти її з вогню.

  • Взуття

Взуття, мабуть, найважливіша частина комплекту. Кухар може готувати в одній футболці та незручних штанах, але уявіть, що він працює чотирнадцятигодинну зміну в жорсткій парі взуття, яке не захищає від ковзання. Ноги точно зненавидять таке взуття, тому на зручному взутті краще не економити. 

Було корисно?

Натисніть на зірочку, щоб оцінити його!

Середній рейтинг 5 / 5. Підрахунок голосів: 1

Поки що немає голосів! Будьте першим, хто оцінить цей пост.