Коли не обійтися без одноразового посуду: 5 випадків
Одноразовий посуд має великий попит. Його використовують майже кожного дня. І в цьому немає нічого дивовижного, бо в одноразових тарілок та стаканів величезна кількість плюсів. Але й мінус є, і він досить серйозний. Одноразовий посуд шкодить природі. Тому треба добре подумати, коли його необхідно використовувати і як правильно утилізувати.
Переваги та недоліки одноразового посуду
Переважно тарілки та стакани виробляються з різних видів пластику та паперу. Вироби з цих матеріалів мають наступні плюси:
- легкість – посуд майже не відчувається в руці, невелика вага робить його зручним для перевезення;
- компактність – тарілки та стакани не займають багато місця при зберіганні;
- гігієнічність – посудом скористається лише одна людина, після сніданку, обіду або вечері він буде відправлений на утилізацію;
- естетика – вироби мають приємний зовнішній вигляд. великий вибір відтінків та малюнків дозволяє підібрати варіанти для будь-якої мети використання;
- дешевизна – пластик та папір недорого коштують, отже, й вироби з них не відрізняються високою вартістю, а якщо замовляється одноразова посуда оптом у великій кількості, можна заощадити та отримати знижку в постачальника.
Єдиний недолік одноразового посуду – шкідливість для екології, особливо це стосується полімерів. Це штучні матеріали, які у природі розкладаються протягом 200 років. При цьому виробництво пластикової продукції тільки зростає. Відповідно й кількість відходів з полімерів збільшується. Здавалося б, що ця проблема не стосується паперового посуду. Картон – це природний матеріал, який розкладається. Але проблема в тому, що посуд не виробляється тільки з паперу. На нього наноситься тонкий шар ламінації. А це той же пластик. Підприємства з перероблення сміття не приймають такі вироби. Бо відділення ламінації від паперу не окупає себе. Отже, перед тим, як скористатися одноразовим посудом, треба продумати його утилізацію. А в деяких випадках краще від нього відмовитися.
Коли неможливо відмовитися від одноразового посуду
Є випадки, коли одноразові тарілки та стакани стають необхідністю:
- Служби доставки їжі – їхня робота зупиниться без одноразових контейнерів. Бокси зберігають свіжість їжі протягом транспортування. Служби доставки купують оптом пластикові контейнери та паперові коробки для піци.
- Служби кейтерингу – їм також треба доставити страви з одного пункту в інший. Крім того, служби кейтерингу використовують тарілки та стакани. Вони дозволяють гарно оформити стіл в місці, яке не пристосоване для свята, наприклад, на природі.
- Фастфуди – вони активно розвивалися в середині минулого століття. Саме фастфуди стали причиною зросту популярності одноразового посуду. Їхня концепція полягає у швидкому обслуговуванні клієнтів. Звичайний посуд буде гальмувати роботу персоналу. Бо робітникам знадобиться час, щоб прибрати посуд, вимити його та принести на стіл нові комплекти. А одноразовий посуд можуть викинути самі клієнти. Саме це й запропоновано в фастфудах.
- Дитячі свята – переважно вони відзначаються не вдома, а в розважальних центрах. Туди складно принести звичайний посуд. До того ж він може бути небезпечним для малечі. Маленькі діти можуть розбити тарілки та стакани. Гострі уламки можуть поранити. Одноразовий посуд не несе такої небезпеки.
- Пікнік – на природу складно привезти звичайні тарілки та стакани. Вони занадто важкі. А одноразовий посуд відрізняється легкістю та зручністю.
Вдома краще використовувати звичайний посуд. Його можна поставити на стіл при організації домашнього свята. Тоді не доведеться продумувати питання утилізації пластикових та паперових відходів.