Що таке спецодяг та навіщо він потрібен?
Спецодяг – спеціальний одяг, призначений для захисту робітника від шкідливих та інших впливів навколишнього робочого середовища. Найчастіше спецодяг виробляється для людей, які працюють на підприємствах – харчових, виробничих тощо. Спецодяг повинен мати відповідні показники для певного типу роботи. Для працівників підприємств зазвичай замовляють спецодяг оптом, щоб дотримуватись єдиного “дрес-коду”.
Які характеристики повинен мати спецодяг?
- Зручність та легка вага (одяг спроектований таким чином, щоб працювати в ньому легко та комфортно).
- Акуратний та сучасний вигляд (такий спецодяг дозволяє підкреслити важливість кожного працівника, надає йому презентабельного вигляду та дає можливість використовувати такий одяг не лише у виробництві, а й у побуті).
- Безпека (спецодяг надійно захищає працівника від контакту зі шкідливими та небезпечними речовинами).
- Компактність і незмінність (такий одяг зручно зберігати).
- Міцність та простота у догляді.
- Терморегуляція.
Інтернет-магазин 7 ALLMARKET пропонує підібрати спецодяг за потрібними характеристикам онлайн.
Функції спецодягу кухарів: як одягатися на професійній кухні
Кухарська уніформа виконує набагато більше функцій, ніж просто одяг, який ви повинні носити на роботу. Кожна частина спецодягу відіграє певну роль у захисті від повсякденних кухонних небезпек. Типова уніформа кухаря – це куртка кухаря, штани, ковпак, фартух, гарне неслизьке взуття та іноді рушник для рук.
Розглянемо, навіщо призначена кожна частина кухарської форми. Ви можете бути здивовані, дізнавшись, що це не просто модно – кожен предмет одягу виконує певну функцію.
- Кухарський піджак або кітель
Найбільш важливими факторами кітеля є його матеріал, вага, стиль та колір. Деякі люди віддають перевагу матеріалу зі 100% бавовни через його повітропроникність, тоді як інші із задоволенням придбають суміш. Традиційний і практичний стиль – це двобортний піджак з довгими рукавами, який максимально захистить від нещасних випадків. Білий колір є найбільш формальним і традиційним, але для деяких закладів їхній офіційний одяг буде чорного або будь-якого іншого кольору, який їм подобається.
- Ковпак
Найбільш впізнаваною частиною уніформи кухаря є кухарський капелюх — класичний французький кулінарний капелюх або «toque blanche» дослівно перекладається як «білий капелюх». Хоча вони бувають різних форм і розмірів, більшість із них високі та складчасті. Вони служать для того, щоб волосся та піт не потрапляло на їжу.
- Штани
Штани шеф-кухаря часто мішкуваті з еластичними поясами та незвичайними візерунками, і вони абсолютно необхідні для захисту впродовж дня. Незважаючи на жарку температуру на кухні, довгі штани покликані захистити ноги від розливів, бризок і опіків. Мішкувата форма штанів запобігає контакту гарячої їжі та рідини зі шкірою.
- Фартух
Оскільки спека є постійним фактором та небезпекою на кухні, все призначене для того, щоб допомогти кухарю бути у максимальній безпеці. Напівфартух захистить від пролитої рідини на нижню частину тіла, а повний фартух захистить від усього. Деякі фартухи навіть мають кишені, для того, щоб покласти рушник, ручку або щось ще, що може знадобитися.
- Боковий рушник
Цей рушник призначений для захоплення гарячих сковорідок, тарілок чи будь-якого обладнання на льоту. Без нього кухар не тільки більш схильний до опіку, але і, якщо постійно шукатимете ганчірку, ризикує зіпсувати страву, не зумівши досить швидко зняти її з вогню.
- Взуття
Взуття, мабуть, найважливіша частина комплекту. Кухар може готувати в одній футболці та незручних штанах, але уявіть, що він працює чотирнадцятигодинну зміну в жорсткій парі взуття, яке не захищає від ковзання. Ноги точно зненавидять таке взуття, тому на зручному взутті краще не економити.