Коли не обійтися без одноразового посуду: 5 випадків
Вибране

Коли не обійтися без одноразового посуду: 5 випадків

Одноразовий посуд має великий попит. Його використовують майже кожного дня. І в цьому немає нічого дивовижного, бо в одноразових тарілок та стаканів величезна кількість плюсів. Але й мінус є, і він досить серйозний. Одноразовий посуд шкодить природі. Тому треба добре подумати, коли його необхідно використовувати і як правильно утилізувати.

Переваги та недоліки одноразового посуду

Переважно тарілки та стакани виробляються з різних видів пластику та паперу. Вироби з цих матеріалів мають наступні плюси:

  • легкість – посуд майже не відчувається в руці, невелика вага робить його зручним для перевезення;
  • компактність – тарілки та стакани не займають багато місця при зберіганні;
  • гігієнічність – посудом скористається лише одна людина, після сніданку, обіду або вечері він буде відправлений на утилізацію;
  • естетика – вироби мають приємний зовнішній вигляд. великий вибір відтінків та малюнків дозволяє підібрати варіанти для будь-якої мети використання;
  • дешевизна – пластик та папір недорого коштують, отже, й вироби з них не відрізняються високою вартістю, а якщо замовляється одноразова посуда оптом у великій кількості, можна заощадити та отримати знижку в постачальника.

Єдиний недолік одноразового посуду – шкідливість для екології, особливо це стосується полімерів. Це штучні матеріали, які у природі розкладаються протягом 200 років. При цьому виробництво пластикової продукції тільки зростає. Відповідно й кількість відходів з полімерів збільшується. Здавалося б, що ця проблема не стосується паперового посуду. Картон – це природний матеріал, який розкладається. Але проблема в тому, що посуд не виробляється тільки з паперу. На нього наноситься тонкий шар ламінації. А це той же пластик. Підприємства з перероблення сміття не приймають такі вироби. Бо відділення ламінації від паперу не окупає себе. Отже, перед тим, як скористатися одноразовим посудом, треба продумати його утилізацію. А в деяких випадках краще від нього відмовитися.

Коли неможливо відмовитися від одноразового посуду

Є випадки, коли одноразові тарілки та стакани стають необхідністю:

  1. Служби доставки їжі – їхня робота зупиниться без одноразових контейнерів. Бокси зберігають свіжість їжі протягом транспортування. Служби доставки купують оптом пластикові контейнери та паперові коробки для піци. 
  2. Служби кейтерингу – їм також треба доставити страви з одного пункту в інший. Крім того, служби кейтерингу використовують тарілки та стакани. Вони дозволяють гарно оформити стіл в місці, яке не пристосоване для свята, наприклад, на природі. 
  3. Фастфуди – вони активно розвивалися в середині минулого століття. Саме фастфуди стали причиною зросту популярності одноразового посуду. Їхня концепція полягає у швидкому обслуговуванні клієнтів. Звичайний посуд буде гальмувати роботу персоналу. Бо робітникам знадобиться час, щоб прибрати посуд, вимити його та принести на стіл нові комплекти. А одноразовий посуд можуть викинути самі клієнти. Саме це й запропоновано в фастфудах.
  4. Дитячі свята – переважно вони відзначаються не вдома, а в розважальних центрах. Туди складно принести звичайний посуд. До того ж він може бути небезпечним для малечі. Маленькі діти можуть розбити тарілки та стакани. Гострі уламки можуть поранити. Одноразовий посуд не несе такої небезпеки. 
  5. Пікнік – на природу складно привезти звичайні тарілки та стакани. Вони занадто важкі. А одноразовий посуд відрізняється легкістю та зручністю.

Вдома краще використовувати звичайний посуд. Його можна поставити на стіл при організації домашнього свята. Тоді не доведеться продумувати питання утилізації пластикових та паперових відходів.

Було корисно?

Натисніть на зірочку, щоб оцінити його!

Середній рейтинг 0 / 5. Підрахунок голосів: 0

Поки що немає голосів! Будьте першим, хто оцінить цей пост.